Projects in
TV Studios

Creative media and digital arts building

University of Greenwich, UK

The University of Greenwich’s new library and academic building is located along an .. read more

TV Gallery control desk

Edge Hill University

Creative Edge is a new creative media building at Edge Hill University in Ormskirk.
I .. read more

Liverpool John Moores University, UK

The new £37.6m student-centred building at Clarence Street enables LJMU to consolida .. read more

Archbishop Holgates School, York, UK

The new £4.3 million building – to be known as the LearningCentre@AHS – is stuff .. read more

Bloomberg TV, London, UK

This project involved the creation of a new state-of-the art newsroom within existing .. read more

Bloomberg TV, London, UK

This project involved the creation of a new state-of-the art newsroom within existing office space at Bloomberg’s London headquarters.

The newsroom uses advanced digital technology  to better interact with viewers.  The set is framed by panels that separate the anchor from the news team and presenters walk around it to get expert opinion and use a glass ‘projection ball’.

Drama by Design worked on the design, specification and integration of the studio lighting systems. This included co-ordinating the installation with the heating and ventilation and fire alarm systems and integrating the works into the existing building.

As the studio is within an existing office space the design was based as far as possible around utilising LED light sources to minimise the heat output. The entire installation is extremely flexible with a network of lighting bars incorporating both dimmed and switched outlets and a DMX lighting control network distributed over Ethernet across the lighting grid.

The control network also extends into the office space enabling lighting equipment to be easily set-up within the office environment when this area is utilised for satellite news pods.

The studio has an LED floor and utilises both back projections screens and touch screen walls, so a lot of consideration was given to control of the light output to minimise reflections on these surfaces.

Drama by Design project managed the installation of the studio lighting system through to completion including full testing and commissioning of the completed installation. This also involved rigging and focussing all the luminaires across several sessions and programming of the lighting control console.

Testimonials: